Как да изберем уеб хостинг

Ето осем важни точки, които вие като частно лице или бизнес трябва да имате предвид при избора на уеб-хост.

1. Пространство. Уебсайтът за инвестиции, който основно се основава на текст, не се нуждае от толкова много пространство, но ако съдържа филми и видео често изисква доста голямо пространство. Разберете колко ще струва, ако пространството трябва да бъде разширено в бъдеще. Понякога може да е изгодно да платите за по-голямо пространство, отколкото всъщност изисква сайтът в началото.

2. Трафик. Ако сайтът съдържа много снимки и видеоклипове, които посетителите могат да теглят, това отнема много GB трафик. В такъв случай изберете уеб хост, който позволява голям трафик. Ако не, разберете колко струва да се повиши тавана на трафика.

3. Скорост на отговор и транзакция. Времето за отговор на хостинга и скоростта на транзакциите са важни. Времето за отговор е времето, което отнема на посетителя да достигне сървъра, а скоростта на транзакцията е времето, което отнема, за да се свали страницата в браузъра. Интернет потребителите рядко харесват бавни уеб страници и има риск сайтът да губи много потребители, освен ако хостинг доставчикът има добри време за отговор и скорост на транзакциите.

4. Надеждност. Оперативната безопасност е важна, особено за компания с онлайн магазин. Надеждността може да бъде измерена в “ъптайм”, което е времевият процент, в който сървърите оперират. Никоя хостинг компания не предлага 100% ъптайм. Понякога сървърът трябва да бъде рестартиран. Той може да е претоварен, да има прекъсвания на захранването и др. Колкото по-нисък е ъптаймът, толкова по-голяма е загубата на приходи, тъй като уеб сайтът не е достъпен при спиране.

5. Поддръжка. Поддръжката на уеб хост е много важна. В идеалния случай хостингът трябва да има поддръжка по имейл и телефон. Често поддръжка пи е-мейл е достатачна, но ако сървърът внезапно се срине, е важно телефонната поддръжка да е достъпна и ефективна. Един съвет е да тествате поддръжката  преди да изберете хостинг, да зададете въпроси по електронна поща или по телефона.

6. Технология. Уверете се, че избраният уеб хост поддържа софтуера, с който работите, като например WordPress, Joomla и MySQL.

7. Е-мейл. Изберете уеб хост, където имате достъп до много електронни адреси. Уникалните имейл адреси създават професионално впечатление дори и за малките фирми.

8. Цена. Цената може да е важна, но не забравяйте, че евтиноте е не винаги добро. Когато избирате уеб хост, трябва да се съобразите с горните точки и след това да прецените цената. Когато сравнявате цените, проверете дали те са изключителни или включват ДДС.