Какво е FTP?

Какво е FTP?

Какво е FTP? FTP е съкратено от File Transfer Protocol и е начин за прехвърляне на файлове между компютри. Този тип обмен на файлове може да се използва за прехвърляне на файлове между компютрите в мрежата или може да се използва за прехвърляне на файлове между компютър и онлайн акаунт на сървър. Всичко, което трябва да изтеглите, е FTP клиент, който позволява комуникацията между двата източника преди действителното прехвърляне. FTP е силно използвана система и човек трябва да бъде търпелив, може да се наложат няколко опита докато се прехвърлят всички файлове.

Използване на FTP графично и чрез уеб браузър

Най-лесният начин да разберете какво е FTP? е да използвате системата. Най-лесният начин за прехвърляне на файлове чрез графичен FTP клиент. Този клиент позволява да се плъзгат и пускат икони на файлове, точно като копиране на компютър. Има два вида уебсайтове, на които е налице това – тези, в които използвате име и парола, а друга – където сте анонимни. Трябва само да отворите програмата за всеки тип, за да прехвърляте файлове.

Друг начин за прехвърляне на файлове чрез FTP метод е използването на уеб браузъра. Това е подобен начин, по който отваряте обикновен уеб сайт, използващ HTTP: //. Тук вместо HTTP: // използвате FTP: //, за да се свържете с големите директории в мрежата или друг компютър. Въпреки това, уеб браузърите са по-бавни от FTP клиентите и имат по-малко функции и по този начин са по-малко надеждни за прехвърляне на файлове. Използването на FTP клиента е най-добрият начин и е напълно безплатно.

Качване на файлове чрез FTP

Какво представлява FTP? вече е обсъдено във въведението и сега трябва да знаем как да го използваме, за да прехвърляме файлове. Нека приемем например, че инсталирате WordPress за създаване на уеб сайтове във Вашата Cpanel система за управление на уебсайтове. Преди да инсталирате WordPress, трябва да го качите от вашия компютър на сървъра и за да направите това, имате нужда от FTP клиент като Filezilla за прехвърляне на файлове.

Не е необходимо да имате допълнително потребителско име и парола, тъй като WordPress дава достъп до FTP клиента чрез контролния панел. След инсталирането на WordPress FTP също помага при модифициране на файла с теми, който е файл functions.php. В някои случаи екранът може да изчезне без графики поради лош код на темата. Ако знаете FTP, можете да се върнете и да изтриете файловете, възстановяващи нормалното. За повече информация можете да се обърнете към онлайн обучения или видеоклипове в YouTube. Толкова е лесно!

Какво е FTP? Прост начин за прехвърляне на файлове между компютри

FTP: Надежден и икономичен метод за прехвърляне на файлове

FTP е методът, който революционизира начина, по който се прехвърлят данните през мрежите. По-рано това изискваше използването на хардуер за преместване на големи парчета данни, които не биха могли да бъдат преместени по мрежата по друг начин. FTP позволява всеки размер на данните да се придвижват по мрежи и това, което е необходимо, е FTP адресът на машината, който може да бъде компютър или сървър. Този метод за прехвърляне на файлове е и най-евтиният начин за преместване на данни, тъй като не е необходимо закупуване на хардуер.