Какво е CDN?

Какво е CDN?

Какво е CDN? Акронимът идва от Мрежа за доставка на съдържание. Това е душата на интернет, тъй като отговаря за доставвката на съдържанието. Всички думи, звуци и видеа, които гледате и сваляте през интернет са през тази мрежа за доставка. Ежедневно, повечето хора в интернет взаимодействат с тази система съзнателно или несъзнателно. CDN стои зад всеки текст, изображение, музикален файл или видео, които Вие достъпвате чрез PC или мобилно устройство.

Как работи CDN?

Как работи CDN е следващият въпрос след това какво представлява CDN? Нека първо узнаем основите. Когато поискате съдържание от уеб страница, не винаги то може да бъде съхранено в една локация. Това би предизвикало голямо забавяне, тъй като популярното съдържание се сваля от хиляди или дори милиони едновременно. Това забавяне е известно като латентност, която се управлява от CDN. CDN минимизира дистанцията между заявителя и сървъра.

Как се случва това? Много е просто. CDN съхранява кеширана версия на файла (текст, изображение, аудио или видео) в многобройни географски локации на различни сървъри чрез POP (точка на присъствие). Следователно потребителя може да достъпи най-близкия сървър и да го свали бързо. Например, ако сте в Канада и достъпите някакво съдържание на сървър в Норвегия, тогава CDN Ви позволява да достъпите кешираната версия на сървър базиран в САЩ или Канада. По този начин времето Ви за достъп намалява, което прави интернет ефикасен.

Кои са потребителите на CDN

“Какво е CDN?” идва с друг много сложен въпрос, за това кой го използва. Почти всеки, който използва интернет използва CDN. Според скорошно проучване повече от половината интернет трафик е поднесен от CDN. Това е много вярно, ако управлявате бизнес и сте го качили онлайн. Повечето CDN услуги са безплатни. Мрежа за доставяне на съдържание е изключително полезна за бизнес, който се разпростира в дадена област.

Е, за всеки ли е? Въпреки че услугата е безплатна, тя не е за всеки. Ако имате уебсайт, който е стриктно локален, то тази услуга рядко прави разлика. Ако повечето от Вашите потребители са разположени в региона, от който хоствате, то няма нужда от тази услуга. Всъщност, в този случай, употребата на CDN може всъщност да влоши зареждането на Вашия уебсайт.

Какво е CDN? Какво се случва, когато използвате CDN?

CDN е част от Хостинг план

Когато CDN беше представена за първи път, беше много скъпа и много малко сайтове я използваха. Все пак, с еволюцията на интернет, доставката на съдържание се превърна в критичен фактор и в крайна сметка услугата стана безплатна. Търговските CDN услуги все още не са безплатни, и предлагат нещо повече от безплатна услуга, която е като безплатната вирусна защита, която получавате. Но някои хостинг услуги предлагат тази услуга безплатно и това е добре за бизнеса.