Какви са разликите между IMAP и POP имейл?

Какви са разликите между IMAP и POP имейл?

Ако някога сте конфигурирали имейл клиент, вероятно сте срещали термините IMAP и POP. Ако не сте сигурни какво означават тези термини или как влияят на Вашия имейл акаунт, имате късмет, тъй като тази статия разяснява тези две понятия. За начало IMAP е съкращение за Протокол за Достъп до Интернет Съобщения докато POP идва от Пощенски Офис Протокол. Това са мейл протоколи, които Ви позволяват да четете имейли използвайки мейл клиенти като Thunderbird, Microsoft Outlook или GNU Mail. По-долу са разликите между IMAP и POP имейл протоколи.

Разлики между IMAP и POP

Каква е разликата между IMAP и POP имейл? Може би се чудите. Е, има многобройни разлики между IMAP и POP имейл. POP е оригиналният протокол и е представен през 1984 докато IMAP е разработен пред 1986. Все пак, основната разлика между двата е, че IMAP винаги синхронизира с имейл сървъра, което гарантира, че всякакви промени, които Вие правите с приложения на трети страни или имейл клиент (Microsoft Outlook или Thunderbird) незабавно ще рефлектират върху Вашия уебмейл акаунт. Обратното, с POP, имейл сървъра не се синхронизира с Вашия мейл клиентски акаунт. В следствие на това, промените, които правите по имейл клиента, няма да бъдат ъпдейтнати във Вашия уебмейл акаунт.

Просто казано, забележете, че IMAP не сваля имейли от мейл сървъра за перманентно локално съхранение. Това, което се случва, е че щом веднъж маркирате даден мейл като прочетен през мейл клиента, също така ще излиза прочетено във Вашия уебмейл акаунт, защото мейл сървъра синхронизира всякакви промени, които правите във Вашия мейл клиент. Но когато използвате POP това е съвсем друга история. Вашите имейли се свалят на Вашия компютър и промените, които правите, няма да излизат или да бъдат засечени от мейл сървъра.

Кое трябва да избера? POP или IMAP?

След като знаете разликите между IMAP и POP имейл, следващата стъпка е да определите кой е идеален за Вас. POP работи по опростен начин и приема, че е по-добре да съхранява имейлите локално и само един човек има нужда от достъп до имейла на мейл сървъра. Основното предимство на този протокол е, че мейлите са съхранявани локално и винаги могат да бъдат достъпени, дори да нямате достъп до интернет. Този протокол също така Ви позволява да спестите пространство за съхранение на сървъра и още повече – интернет връзка Ви е необходима само когато изпращате и получавате имейли.

IMAP от друга страна, приема, че няколко клиента трябва да управляват една и съща входяща кутия, която се съхранява на отдалечен сървър. Затова, независимо дали достъпвате имейлите си през домашния или работния си компютър, ще виждате еднакви имейли и папки, тъй като те са съхранени на отдалечен сървър и всички промени, които правите по Вашите мейл клиенти се синхронизират с отдалечения сървър. IMAP е по-добра опция от POP, защото за разлика от POP, който спестява пространство на сървъра, IMAP спестява локално пространство за съхранение, особено ако хард дискът Ви е ограничен размер. Освен това, IMAP създава резервни копия на Вашите имейли, ако отдалечения сървър е управляван правилно. За финал, най-важното за този протокол е, че Ви позволява да достъпите имейлите си от различни локации.

Разлики между IMAP и POP имейл -Gmail POP/IMAP настройки.

Някои последни забележки

IMAP и POP са протоколи, които можете да използвате, за да настроите Вашите имейл акаунти, но понякога може да бъде объркващо, кой е идеалният протокол за Вас. Ако имате някакви съмнения, най-добрият избор е IMAP просто защото предоставя гъвкавост и създава резервни копия на Вашите имейли автоматично на сървъра. Въпреки това, има възможност да се премине от IMAP към POP и обратно в повечето имейл програми като GMAIL и YAHOO и така няма да се налага да се притеснявате за избирането на протокол. В крайна сметка, винаги зависи от Вас, какъв имейл протокол е най-добър за Вас, в зависимост от предимствата на всеки от тях.